Blue Flower

Ελευθεροτυπία, 18/7/2006

Της ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΗ πρωτιά για την Ελλάδα από τον καθηγητή στον «Ευαγγελισμό»

news_073

Ξαφνικά ο 21χρονος φοιτητής της Νομικής Κώστας Γαρδέλης πριν από λίγους μήνες είδε τη ζωή του να αλλάζει. Δεν μπορούσε να κρατήσει το κεφάλι του σε όρθια θέση -το πηγούνι του άγγιζε το θώρακα- και στη συνέχεια ο κορμός του σώματός του έγειρε και αυτός προς τα εμπρός.

Μοναδική του επιλογή ήταν να περπατά με το σώμα πεσμένο σε γωνία 90 μοιρών με τα χέρια του να αιωρούνται παράλληλα με τα πόδια. Τα βήματά του έγιναν μικρά, διστακτικά και η όλη προσπάθεια που κατέβαλλε κάθε φορά για να διασχίσει μια μικρή απόσταση του προκαλούσε μεγάλη κόπωση.


Παράλληλα διέτρεχε πάντα τον κίνδυνο να πέσει στο έδαφος. Οι σπουδές του σταμάτησαν απότομα, ενώ καθημερινές λειτουργίες και ασχολήσεις του όπως το να φάει ή να διαβάσει ένα βιβλίο έγιναν άθλοι. «Αν δεν γινόταν κάτι προοριζόμουν να περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου σε αναπηρικό αμαξίδιο ή στο κρεβάτι», είπε χθες στην «Ε» ο Κώστας.

dspphoto


Εγινε όμως κάτι και σηκώθηκε όρθιος ξανά και περπάτησε ο φοιτητής της Νομικής που «δεν το έβαλε κάτω στιγμή». Η επέμβαση στον νεαρό από την Αθήνα είναι η δεύτερη πρωτιά που δίνει στην Ελλάδα ο καθηγητής Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος της επιτροπής Χρήσης Ηλεκτρικού Ερεθισμού στη Θεραπεία των Παθήσεων του Εγκεφάλου της Παγκόσμιας Νευροχειρουργικής Εταιρείας, Δαμιανός Σακάς, με την επιτυχή θεραπεία ασθενούς με καμπτοκορμία.

Η παγκόσμια πρώτη σε περίπτωση ιδιοπαθούς καμπτοκορμίας σε νέο άτομο για το διευθυντή του Νευροχειρουργικού Τμήματος στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ήταν πριν από λίγους μήνες, όταν χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο, αυτή της διέγερσης του εγκεφάλου με ηλεκτρόδια και ειδικό βηματοδότη, θεράπευσε την 28χρονη Μαρία Τσεκούρα.

Η επέμβαση στον 21χρονο Κώστα πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουλίου. Είκοσι τέσσερις ώρες μετά, επισήμανε στην «Ε» ο καθηγητής Δαμιανός Σακάς, μπορούσε να περπατάει όρθιος με ελαφρά κάμψη του σώματος και ελαφρά κάμψη της κεφαλής. «Με ρύθμιση στη συνέχεια του συστήματος -του διεγέρτη, δηλαδή- τις επόμενες 48 ώρες ο ασθενής μπόρεσε να ανακτήσει πλήρως την όρθια φυσιολογική στάση και βάδιση».

Ο 21χρονος Κώστας Γαρδέλης
Με αιφνίδιο τρόπο

Τα αίτια της δυστονίας από την οποία έπασχαν ο Κώστας Γαρδέλης και η Μαρία Τσεκούρα δεν είναι γνωστά. «Οι διαταραχές του νευρικού συστήματος μπορούν να εμφανιστούν με αιφνίδιο τρόπο για πρώτη φορά. Ετσι και στις περιπτώσεις δυστονιών, όπως και επιληψίας, αρχίζουν κάποια στιγμή στη ζωή του ασθενούς που μέχρι τότε δεν είχε παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα», εξήγησε ο Δαμ. Σακάς.

Οι περιπτώσεις του Κώστα και της Μαρίας δείχνουν επίσης ότι στάθηκε δυνατό να φέρουν Ελληνες επιστήμονες την τεχνολογία του ηλεκτρικού ερεθισμού του εγκεφάλου στην Ελλάδα και να την εφαρμόσουν με τρόπο επιτυχή και σε επίπεδο που είναι διεθνώς πρωτοποριακό.

Η κλινική στον «Ευαγγελισμό», την οποία διευθύνει ο Δαμιανός Σακάς, μετά το περιστατικό της Μαρίας Τσεκούρα δημιούργησε ένα κέντρο -το Ελληνικό Κέντρο Νευροχειρουργικής Ερευνας που απαντά στον τηλεφωνικό αριθμό 210-7229250- στο οποίο μπορούν να απευθύνονται τα άτομα με ειδικές κινητικές παθολογίες (δυστονία, επιληψία, Πάρκινσον, σύνδρομο χρόνιου πόνου). Ηδη έχουν απευθυνθεί 1.000 άτομα στην κλινική και είναι σε αναμονή για να ελεγχθούν αν είναι κατάλληλα για τη χειρουργική θεραπεία, ενώ τουλάχιστον 100 είναι σε αναμονή για χειρουργείο.

Παράλληλα με τις εξελίξεις στην Ελλάδα, το θέμα της μελέτης των περιπτώσεων των δύο οικογενειών Κούρδων που περπατούν σκυφτοί με το σύνδρομο «Ούνερ Ταν» από τον καθηγητή Σακά και την ομάδα του προχωρεί. «Το πρόβλημα του Κώστα που βάδιζε σκυφτός με τα χέρια παράλληλα προς τα πόδια και με κίνδυνο να πέσει έχει μεγαλύτερη ομοιότητα με το πρόβλημα των Κούρδων», τόνισε ο καθηγητής.

Σε συνεννόηση με τον Τούρκο νευροφυσιολόγο καθηγητή και ακαδημαϊκό Ουνερ Ταν, από τον οποίο ονομάστηκε το σύνδρομο των Κούρδων, ο Σακάς και η ομάδα του θα μεταβούν τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου στην Τουρκία προκειμένου να μελετήσουν από κοντά τους υποψηφίους για τη μέθοδο.