Blue Flower

"Το Βήμα", 6/4/2006

Ρεπορτάζ Θεοδώρα Τσώλη.

 

news_095

 

 

Η 27χρονη ασθενής «πάτησε στα πόδια της» 24 ώρες μετά την επέμβαση.

 

sakas_image4_small

Ο καθηγητής Δ. Σακάς με την Ομάδα Χειρουργικής των Κινητικών Διαταραχών του Ευαγγελισμού επί το έργον. Με χρήση της πιο προηγμένης τεχνολογίας- μέρος της οποίας αποτελεί το ειδικό πλαίσιο που φορά ο ασθενής και το οποίο επιτρέπει τον ψηφιακό χειρισμό του εγκεφάλου- οι νευροχειρουργοί κερδίζουν τη μάχη ενάντια σε σοβαρές παθήσεις.

Τα τελευταία 3 χρόνια ζούσε καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο εξαιτίας καμπτοκορμίας, μιας σπάνιας ασθένειας η οποία,την ταλαιπωρούσε επί χρόνια. Την τελευταία εβδομάδα το αμαξίδιο της τής είναι πλέον άχρηστο. Η 27χρονη Μαρία Τσέκούρα κέρδισε το δικαίωμα σε μια νέα ζωή χάρη σε ένα απτό «θαύμα» που ανήκει στην επιστήμη και συγκεκριμένα στους ειδικούς της Ομάδας Χειρουργικής των Κινητικών Διαταραχών που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός με επικεφαλής τον καθηγητή Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή της Νευροχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου κ. Δ. Σακά. Με χρήση ηλεκτροδίων που τοποθετήθηκαν στον εγκέφαλο και με τη σημαντική χείρα βοηθείας των πιο σύγχρονων μηχανημάτων οι ειδικοί του Ευαγγελισμού έκαναν την ασθενή να πατήσει γερά στα πόδια της 24 ώρες μετά την εξάωρη επέμβαση που έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη. Η επέμβαση αυτή, η οποία διεξήχθη ενώ η ασθενής διατηρούσε τις αισθήσεις της είναι η πρώτη του είδους της σε παγκόσμιο επίπεδο!

Οι τακτικοί αναγνώστες του «Βήματος» γνωρίζουν ήδη για τη μέθοδο της τοποθέτησης ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο που ως σήμερα οι ειδικοί της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Ευαγγελισμού εφήρμοζαν για την αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον με πολύ καλά αποτελέσματα («BHMASCIENCE», 30.3.2003) – τα τελευταία χρόνια έχουν διεξαχθεί περίπου 50 τέτοιου είδους επεμβάσεις. Τώρα για πρώτη φορά η προσέγγιση αυτή χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της καμπτοκορμίας, ενός προβλήματος που οδηγεί σε σταδιακή κάμψη του κορμού και σε πτώση του σώματος, με αποτέλεσμα τελικώς ο ασθενής να καθηλώνεται σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Σακάς, η συγκεκριμένη ασθενής έφθασε στους νευροχειρουργούς του Ευαγγελισμού ύστερα από παραπομπή των νευρολόγων του νοσοκομείου, καθώς επί μακρό διάστημα δεν ανταποκρινόταν σε καμία φαρμακευτική αγωγή. «Δεν γνωρίζουμε την αιτιολογία της συγκεκριμένης πάθησης. Γενικά έχουν καταγραφεί λίγες περιπτώσεις διεθνώς, λιγότερες των 50. Η συγκεκριμένη επέμβαση είναι η πρώτη που διεξάγεται παγκοσμίως για την αντιμετώπιση πρωτοπαθούς καμπτοκορμίας σε νεαρό άτομο».

 

Ο καθηγητής εξηγεί ότι η καμπτοκόρμία αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος, των δυστονιών. Αυτές χαρακτηρίζονται μεταξύ άλλων από έντονα τικ, τιναγματα και συσπάσεις του κεφαλιού ή των άκρων, που μπορούν ακόμη και να είναι ένοχα για αυτοτραυματισμούς των ασθενών. «Σε λίγα κέντρα ανά τον κόσμο εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή η μέθοδος της διέγερσης του εγκεφάλου για την αντιμετώπιση των δυστονιών». Τώρα και οι Έλληνες ειδικοί ετοιμάζονται για χειρουργική αντιμετώπιση περιστατικών δυστονιών και άλλων κινητικών διαταραχών και καλούν τους νευρολόγους να παραπέμπουν περιπτώσεις δυστονιών καθώς οι συγκεκριμένοι ασθενείς είναι πιθανόν να βοηθηθούν από τη νευροχειρουργική. Ίσως κάποιοι από αυτούς οι οποίοι θα κριθούν κατάλληλοι για παρόμοια επέμβαση αποκτήσουν μια νέα ζωή, όπως η 27χρονη πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας. Μάλιστα, υποψήφια για επέμβαση πιθανώς να είναι, σύμφωνα με τον κ. Σακά, ακόμη και τα μέλη της οικογένειάς των Κούρδων που πρόσφατα φωτογραφίες τους έκαναν τον γύρο του κόσμου καθώς περπατούν στα τέσσερα.


Η μέθοδος – Το «οπλοστάσιο» των επιστημόνων

Για την διεξαγωγή της επέμβασης οι Έλληνες ειδικοί χρησιμοποίησαν ένα προηγμένο ψηφιακό και ηλεκτρονικό «οπλοστάσιο». Τα hitech μηχανήματα προσφέρουν έναν ανάγλυφο χάρτη του εγκεφάλου του ασθενούς. Ετσι, οι ειδικοί προχωρούν σε αυτή με βάση πολύ συγκεκριμένες συντεταγμένες ώστε να εκμηδενίζεται ο κίνδυνος λάθούς. Πώς το επιτυγχάνουν; Με τη βοήθεια της στερεοτακτικής νευροχειρουργικής. Ποια είναι η ουσία που κρύβεται πίσω από αυτόν τον δυσνόητο τίτλο; Η φιλοσοφία της βασίζεται στο γεγονός ότι ο εγκέφαλος περιβάλλεται από ένα κέλυφος το οποίο μπορεί να παράσχει χρήσιμες πληροφορίες. Ετσι, τοποθετείται ένα μεταλλικό πλαίσιο στο κεφάλι του ασθενούς το οποίο δίνει πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες και επιτρέπει τον ψηφιακό χειρισμό του εγκεφάλου. Οταν το κατάλληλο σημείο εντοπιστεί, οι γιατροί τοποθετούν τα ηλεκτρόδια τα οποία είναι συνδεδεμένα με έναν μόνιμο διεγέρτη του εγκεφάλου, σύστημα που μοιάζει με τον καρδιακό βηματοδότη.